Likier jajeczny z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na wykorzystanie żółtek pozostałych np. po upieczeniu bezy. Słodki, z nutą wanilii, idealny na chłodne wieczory.

Likier jajeczny z wanilią

Składniki:

Likier jajeczny z wanilią

 

  • 6 żółtek
  • 200 g drobnego cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml wódki

Sposób przygotowania:

Likier jajeczny z wanilią
Żółtka ze sparzonych wrzątkiem jajek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mleko skondensowane i wyskrobane ziarenka z wanilii.

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy wódkę. Gotowy likier przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie zmniejszy on swoją objętość, więc można go przelać do jednej butelki.

Tagi:

alkohol napoje