Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Likier krówkowy by Noruas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z moich ulubionych likierów bardzo słodki

Likier krówkowy by Noruas Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Likier krówkowy by Noruas

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szkl jogurtu waniliowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 gram wódki

Sposób przygotowania:

Likier krówkowy by Noruas
Nalewamy wodę do garnka i zagotowujemy do wrzenia. Wkładamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego do gotującej się wody i gotujemy przez 3 godziny. Zostawiamy do ostygnięcia przez całą noc. Następnego dnia ostrożnie otwieramy puszkę i wlewam do miski. Gdy wolimy gęsty likier to dodajemy śmietany kremówki, jeśli rzadszy, zwykłą słodką śmietankę. Rozpuszczamy jedną łyżkę kawy z łyżką wody i dodajemy do miski. Dolewamy wódkę i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt waniliowy nalewając go przez sitko, żeby nie powstały grudki. Trzymamy przez noc w lodówce. Posypujemy cynamonem przed podaniem.
Likier krówkowy by Noruas
Gotujemy mleko skondensowane w gorącej wodzie
Likier krówkowy by Noruas
Otwieramy puszkę jest gotowa jeśli masa tak wygląda
Likier krówkowy by Noruas
Dodajemy śmietanę jogurt oraz alkohol
Likier krówkowy by Noruas
Nalewamy do karafki i trzymamy przez jedną noc w lodówce

Tagi:

kawa