Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Likier morelowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Morele umyć, wydrążyć pestki, włożyć do gąsiora, zasypać cukrem i odstawić na 2

Likier morelowy

Składniki:

Likier morelowy

 

  • litr spirytusu 90%
  • 0,5 kg moreli
  • 0,5 kg cukru
  • 2 szklanki niegazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Likier morelowy

Morele umyć, wydrążyć pestki, włożyć do gąsiora, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Potem zalać spirytusem zmieszanym z wodą, szczelnie zakorkować i odstawić w ciemne miejsce. Po 3 miesiącach likier morelowy przecedzić przez gazę i przelać do butelek.