Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Likier śliwkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

1,2 kg węgierek drylujemy i wkładamy do słoja. Do dajemy kilka utłuczonych pestek...

Likier śliwkowy

Składniki:

Likier śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Likier śliwkowy
1,2 kg węgierek drylujemy i wkładamy do słoja. Do dajemy kilka utłuczonych pestek. Wlewamy tyle spirytusu, by owoce były nim przykryte. Po 2 dniach wlewamy syrop ugotowany z 70 dag cukru, 2 szklanek wody i 5 dag rodzynek, kawałka cynamonu i paru goździków. Nalewkę odstawiamy na 3, 4 tygodnie, potem filtrujemy i przelewamy do butelek.

Tagi:

śliwki