kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Likier z kawy Inka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromacie kawy Inka. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony.

Likier z kawy Inka

Składniki:

Likier z kawy Inka

 

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 płaskich łyżek Inki
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 100ml spirytusu
  • 100ml wódki
  • 50 ml wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Likier z kawy Inka
Mleko i kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem i Inką aż kawa się nie rozpuści. Chłodzimy. Spirytus, wódkę i wodę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce i dolewamy śmietankę z mlekiem i kawą. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni, aczkolwiek już po przygotowaniu jest pyszna ;)