jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Likier z mniszkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miód mniszkowy zalany alkoholem po kilku miesiącach leżakowania zamienił się w pyszny likierek.

Likier z mniszkowy. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Likier z mniszkowy.

 

  • 1 szklanka miodu z mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka wódki dobrej jakości (40%)
  • kilka goździków

 

Sposób przygotowania:

Likier z mniszkowy.
Latem zrobiłam miód mniszkowy i prawdę mówiąc zapomniałam o nim. Teraz przy przeglądzie nalewek przypomniałam sobie, że 1 słoiczek zalałam alkoholem, dodałam goździki. Z miodku zrobił sie pyszny likierek - mam nadzieję że nie stracił walorów zdrowotnych. A więc od początku: Miód z mniszka zalewamy alkoholem, dodajemy goździki po czym przelewamy do słoiczka z zakrętką. Odstawiamy na minimum 1 miesiąc by likier się przegryzł. Od czasu do czasu wstrząsamy. Po miesiącu wyjmujemy goździki. Odstawiamy likier na półkę. Im dłużej leży tym smaczniejszy.
Likier z mniszkowy.
Miód mniszkowy zalewamy alkoholem, dodajemy goździki i odstawiamy .
Likier z mniszkowy.
Po miesiącu leżakowania wyjmujemy goździki i odstawiamy do leżakowania.