Sposób przygotowania:
Liście botwinki z truskawkami i jajkiem
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupek. Liście botwinki umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Następnie ułożyć jeden na drugim i zwinąć w rulon i pokroić w cienki paseczki. Przełożyć do miski i rozwarstwić je palcami. Szczypiorek i liście bazylii przepłukać,osuszyć i drobno pokroić,dodać do miski. Obie papryki umyć i pozbawić gniazd z nasionami. Czerwoną ostrą pokroić drobno a żółtą w małą kostkę. Sprawione rzodkiewki pokroić dosyć grubo,podobnie zielonego ogórka ( wcześniej umyć i osuszyć go,ale nie obierać). Umyte i osuszone truskawki oczyścić z szypułek i pokroić w plasterki ( 2 całe odłożyć do ułożenia ich na wierzchu sałatki). Jeno jajko pokroić w ćwiartki i każda ćwiartkę jeszcze na połowę. Delikatnie przemieszać w misce składniki. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce połączyć oliwę z octem balsamicznym i miodem. Dobrze wymieszać i przelać do miski z warzywami. Ponownie delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salatreki i na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki i drugie jajko. Odłożyć na około 30-45 minut do lodówki. Smacznego!