Sposób przygotowania:
Lizaki z cukru domowym sposobem
Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia. Dodajemy sok z cytryny (nie koniecznie) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu.
Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane, natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia.
Rada;
Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor.
Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.
Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane, natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia.
Rada;
Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor.
Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.