BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Lizaki z cukru domowym sposobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na pewno każdy z nas pamięta lizaki przygotowywane w domu, Lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach są bardzo smaczne. Pamiętam jak tata robił malc (karmel z cukru ) i rozlewał na przykrywki od garnków na lizaki i jabłka.

Lizaki z cukru domowym sposobem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Lizaki z cukru domowym sposobem

 

  • cukier w zależności ile chcemy uzyskać lizaków u mnie 300 g,
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • olej do natłuszczenia ,

Sposób przygotowania:

Lizaki z cukru domowym sposobem
Do niedużego rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, mieszamy podgrzewając na małym płomieniu ognia. Dodajemy sok z cytryny (nie koniecznie) nagrzewamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmiany koloru cukru na kolor karmelu.

Przykrywki lub talerzyki natłuszczamy olejem. Następnie otrzymaną masę rozlewamy na przygotowane, natłuszczone naczynia wkładamy drewniane wykałaczki do szaszłyków i odkładamy lizaki do całkowitego zastygnięcia.

Rada;

Cukier na ogniu podczas rozpuszczania można potrzymać trochę dłużej wtedy wyjdzie nam więcej nasycony brązowy kolor.

Tym samym sposobem możemy w karmelu obtoczyć jabłka i odłożyć do stężenia, otrzymamy wtedy również pyszny smakołyk.
Lizaki z cukru domowym sposobem
Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia
Lizaki z cukru domowym sposobem
Po rozpuszczeniu dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy
Lizaki z cukru domowym sposobem
Garnek z karmelem zdejmujemy i zamaczamy w nim jabłka
Lizaki z cukru domowym sposobem
Przygotowanie naczyń do przygotowania lizaczków
Lizaki z cukru domowym sposobem
Na przykrywkę do garnków lekko wysmarowaną oliwą lejemy cienkim strumieniem przygotowany karmel
Lizaki z cukru domowym sposobem
Lizaki odkładamy do całkowitego stężenia