kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Crumble z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam crumble z gruszkami lub gruszki pod kruszonką. Pyszny deser z jesiennymi owocami. Polecam.

Crumble z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble z gruszkami

 

  • 3 duże gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
  • forma żaroodporna
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Crumble z gruszkami
Gruszki myjemy i osuszamy z wody. Kroimy i usuwawamy gniazda nasienne. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wkładamy pokrojone gruszki i posypujemy cynamonem. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło wkładamy do miski i przygotowujemy kruche ciasto. Robimy kruszonkę i przekładamy na gruszki.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Crumble z gruszkami
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Crumble z gruszkami
Pokrojone gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Crumble z gruszkami
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski.
Crumble z gruszkami
Przygotowaną kruszonką posypujemy pokrojone gruszki.