SUPERPRZEPIS

Ciasteczkowe lizaki

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasteczkowe lizaki Więcej zdjęć (2)

Ciasteczkowe lizaki tak po naszemu to nic innego jak ciastka na patyku takie lizaki wyglądają uroczo i bardzo smakują dzieciaczkom :)

Składniki:

Ciasteczkowe lizaki

 

  • 25 dag markiz z nadzieniem orzechowym
  • 3 łyżki nutelli

dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe lizaki

ETAP 1:

Ciasteczkowe lizaki
Do okruszków dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Przy pomocy robota ciasteczka zmiksować na okruszki, następnie dodać do nich nutellę i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Ciasteczkowe lizaki
Uformowane małe kuleczki schłodzić w lodówce.

Z masy ciasteczkowej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i schłodzić je około 30 minut w lodówce.

ETAP 3:

Ciasteczkowe lizaki
Patyczki z czekoladą lekko wcisnąć w lizaki.

2 paski czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i maczając w niej końcówkę patyczka przykleić ciastko do patyczka lekko go wciskając w ciastko. Ułożone do góry patyczkami lizaki schłodzić około godziny w lodówce.

ETAP 4:

Ciasteczkowe lizaki

Całą czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać w czekoladzie lizaki przed zastygnięciem czekolady dowolnie ozdobić i odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.