SUPERPRZEPIS

Ciasteczkowe lizaki

  • 1
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasteczkowe lizaki Więcej zdjęć (17)

Pyszne, małe, aromatyczne kuleczki z niebanalną dekoracją. Doskonałe na przyjęcie urodzinowe nie tylko dla dzieci. Wykonanie ich trochę trwa, ale efekt wart jest zachodu. Uśmiech na twarzy solenizanta i dzieci murowany.

Składniki:

Ciasteczkowe lizaki

 

  • 400 g masy krówkowej
  • 250 g orzechów włoskich (pozbawionych już łupin)
  • 200 g herbatników maślanych
  • 120 g biszkoptów
  • 4-5 łyżek mleka w proszku
  • 200 g białek kuwertury lub czekolady - ja zabarwiłam na niebiesko
  • 200 g mlecznej kuwertury lub czekolady
  • patyczki do ciasteczkowych lizaków (można kupić jednorazowe lub plastikowe)
  • kolorowe posypki
  • kokos ( u mnie zabarwiony na niebiesko)

 

  • Kolorowy kokos:

 

  • kilka łyżek kokosu (ilość wg uznania)
  • barwnik w proszku (kolor dowolny)
  • woda

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe lizaki
Biszkopty oraz herbatniki kruszymy na proszek (mogą zostać niewielkie kawałki), a orzechy mielimy. Wszystko to wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy masę krówkową. Mieszamy. Dodajemy mleko w proszku (ilość zależy od tego jak suche były biszkopty) i ponownie mieszamy. Jeśli masa wyda nam się zbyt zbita dodajemy masy krówkowej, a jeśli zbyt mokra mleka w proszku, lub kilka dodatkowych zgniecionych na proszek biszkoptów. 

Tak przygotowaną masę dajemy na noc do lodówki. Następnego dnia odrywamy porcje masy i formujemy z niej kuleczki (u mnie każda kuleczka o wadze 20 g). Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej topimy czekoladę lub kuwerturę. Zanurzamy w niej końcówkę patyczka, czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie i wbijamy patyczek w środek każdej kuleczki (uważamy, by nie przebić jej na wylot). Tak przygotowane wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po dokładnym schłodzeniu kuleczek zanurzamy je w rozpuszczonej czekoladzie lub kuwerturze (czekamy, aż jej nadmiar spłynie) i dowolnie dekorujemy.

Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.

Niebieski kokos:

Wiórki kokosowe dajemy do woreczka strunowego (może być zwykły) dodajemy odrobinę (na koniec noże) barwinka w w proszku (kolor dowolny - u mnie niebieski) i kilka kropli wody (nie za dużo, bo trzeb będzie suszyć kokos). Zamykamy woreczek i mieszamy zawartość.

Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt jasny dodajemy więcej barwnika lub wody, bo może było jej za mało i barwnik nie rozpuścił się do końca (tak było w moim przypadku).

Jeśli kokos będzie mokry nie wpadamy w panikę. Przesypujemy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe przewiewne miejsce i od czasu do czasu mieszamy.

Suchy dajemy do słoiczka i wykorzystujemy w dowolnym momencie.
Ciasteczkowe lizaki
Biszkopty oraz herbatniki rozdrabiamy na proszek (małe kawałki mogą zostać)
Ciasteczkowe lizaki
Do miski dodajemy zmielone orzechy i rozdrobnione ciastka
Ciasteczkowe lizaki
Do miski z orzechami i ciastkami dodajemy masę krówkową
Ciasteczkowe lizaki
Do wymieszanej masy dodajemy mleko w proszku
Ciasteczkowe lizaki
Gotową masę schładzamy przez noc w lodówce
Ciasteczkowe lizaki
Z masy formujemy kuleczki
Ciasteczkowe lizaki
Patyczek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub kuwerturze
Ciasteczkowe lizaki
Czekamy chwilę by nadmiar czekolady spłynął
Ciasteczkowe lizaki
Patyczek wbijamy w środek każdej kuleczki
Ciasteczkowe lizaki
Dobrze schłodzone kuleczki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub kuwerturze
Ciasteczkowe lizaki
Dowolnie dekorujemy (tu robienie włosów z zabarwionego na niebiesko kokosu)
Ciasteczkowe lizaki
Dekorujemy kolorowymi posypkami
Ciasteczkowe lizaki
Odstawiamy do stężenia czekolady.
Ciasteczkowe lizaki
Ciasteczka lizaki idealne na urodziny
Ciasteczkowe lizaki
Doskonałe na halloween
Ciasteczkowe lizaki
Idealne i dla dużych i dla małych