Sposób przygotowania:
Loczki Schillera
FOREMKI DO RUREK MOŻNA ZROBIĆ SAMEMU: Z podwójnie złożonej folii aluminiowej wyciąć 4 koła o średnicy 30cm, podzielić na półkola, zwinąć je w rożki. Foremki owijać paskami ciasta według przepisu poniżej .
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na plecak o wymiarach 30x16 cm. Radełkiem wyciąć 8 pasków szerokości 2 cm. Odłożyć je na 15 min. Piekarnik nagrzać do temp. 220stopni C.
Foremki na rurki opłukać zimną wodą. Żółtka rozmącić z mlekiem. Dłuższy bok każdego paska posmarować rozmąconym żółtkiem. Zaczynając od rogów foremek tak nawijać paski ciasta, żeby brzeg posmarowany żółtkiem przykrywał na szerokości 1/2 cm brzeg nie posmarowany. Brzegi ścisnąć. Rurki posmarować resztą żółtka, połowę rurek posypać płatkami migdałów.
Ciastka piec 15 min. na złoty kolor. Jeszcze gorące zdjąć z foremek, ostudzić. Rurki bez migdałów posypać cukrem pudrem.
Lekko rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem. Śmietanę mocno ubić z cukrem waniliowym.
Połowę śmietany nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wypełnić rurki posypane cukrem pudrem. Pozostałą śmietanę wymieszać z truskawkami i wypełnić nią rurki posypane migdałami.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na plecak o wymiarach 30x16 cm. Radełkiem wyciąć 8 pasków szerokości 2 cm. Odłożyć je na 15 min. Piekarnik nagrzać do temp. 220stopni C.
Foremki na rurki opłukać zimną wodą. Żółtka rozmącić z mlekiem. Dłuższy bok każdego paska posmarować rozmąconym żółtkiem. Zaczynając od rogów foremek tak nawijać paski ciasta, żeby brzeg posmarowany żółtkiem przykrywał na szerokości 1/2 cm brzeg nie posmarowany. Brzegi ścisnąć. Rurki posmarować resztą żółtka, połowę rurek posypać płatkami migdałów.
Ciastka piec 15 min. na złoty kolor. Jeszcze gorące zdjąć z foremek, ostudzić. Rurki bez migdałów posypać cukrem pudrem.
Lekko rozmrożone truskawki zmiksować z cukrem. Śmietanę mocno ubić z cukrem waniliowym.
Połowę śmietany nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wypełnić rurki posypane cukrem pudrem. Pozostałą śmietanę wymieszać z truskawkami i wypełnić nią rurki posypane migdałami.