-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Łódeczki z węgierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ponieważ w lodówce miałam ciasto francuskie i śliwki węgierki spontanicznie do popołudniowej kawki powstały ciastka łódeczki 😀

Łódeczki z węgierkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łódeczki z węgierkami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • około 15 śliwek węgierek
  • dwie łyżki cukru
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Łódeczki z węgierkami
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 prostokątów. 

Każdy prostokąt złożyć na połowę,dłuższym bokiem.Zrobić nacięcie, zostawiając około 2 cm od brzegów i około 1cm od góry. Rozłożyć prostokąt.

Śliwki umyć i wyjąć pestki.Na każdy prostokąt położyć trzy połówki śliwki. Dolną część rozcięcia nałożyć na górę, a górna na dół tworząc łódeczkę. 

Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem i kokosem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Łódeczki z węgierkami
Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Zrobić nacięcia.
Łódeczki z węgierkami
Na każdy prostokąt nałożyć wypestkowane śliwki. Założyć dolną część ciasta do góry,a górna na dół.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Posypać cukrem i kokosem.Piec 20 minut w 180 st.