Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka mają lekko miękkie i delikatne wnętrze, które idealnie komponuje się z kawałkami świeżego banana.

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem

Około 13 sztuk:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy)
  • 1/3 szklanka syropu daktylowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem

Masa:

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem
Masa na ciasteczka powinna być dokładnie połączona.

W misce należy dokładnie wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Następnie wlać syrop daktylowy oraz olej i wszystkie razem idealnie połączyć.

Na samym końcu do ciasta delikatnie wmieszać banana pokrojonego w niewielką kostkę.

Formowanie:

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem
Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.

Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - bez spłaszczania, z odstępami.

Pieczenie:

Wegańskie ciastka z syropem daktylowym i bananem
Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

ciastka