Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Lodowe serce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ekspresowy deser lodowy na walentynki- co prawda maliny są teraz bardzo drogie, ale warto zainwestować :)

Lodowe serce

Składniki:

Lodowe serce

 

  • 30 dag lodów waniliowych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru
  • maliny

 

Sposób przygotowania:

Lodowe serce
Lody wyciągamy z zamrażarki na 3-4 minuty. Czekoladę kruszymy w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pół łyżeczki zostawiamy do dekoracji, a pozostałą dodajemy do lodów, dokładnie mieszamy. Lodami napełniamy sylikonowe foremki w kształcie serca i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodajemy cukier. Maliny dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lodowe serca wyciągamy na talerzyki. Szprycą cukierniczą dekorujemy talerz ubitą śmietaną wokół lodów i przybieramy świeżymy malinami. Posypujemy odrobiną czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Tagi:

lody czekolada