Sposób przygotowania:
Lodowo- klopsikowa sałatka
Pieczarki obrać i oczyścić, a następnie bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy , a później bardzo drobno pokroić. Szynkę gotowaną wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami oraz cebulą. Dodać do tego jedno całe jako oraz cztery łyżki mleka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą według własnego uznania. Ciasto bardzo dobrze rozrobić. W następnej kolejności z rozrobionego ciasta formułować okrągłe klopsiki. Trzy białka rozrobić, a następnie pomoczyć w nich pulpeciki. Pulpeciki poukładać na formie, która jest obłożona papierem do pieczenia. Kluseczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut. Sałatę lodową dokładnie oczyścić i poszarpać na mniejsze części. Papryki umyć, poczyścić z gniazd ziarenek i pokroić w paseczki. Do miseczki dać sałatę, papryki, marynowane cebulki oraz upieczone klopsiki. Na koniec można doprawić jeszcze pieprzem i solą.