Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lodowy talerz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taki kolorowy deserek lodowy ucieszy oko i podniebienie1

Lodowy talerz

Składniki:

Lodowy talerz

 

  • Lody Premium - malaga lub inne ulubione;
  • 1 -2 opakowania polewy czekoladowej (w zależności od ilości porcji);
  • 50 ml zielonego likieru miętowego;
  • 100 g wiśni drylowanych (mogą być mrożone);
  • 3 – 4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • 3 – 4 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Lodowy talerz
Sos wiśniowy: wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i zmiksować, można przetrzeć przez sito. Sos brzoskwiniowy: brzoskwinie zmiksować, w razie potrzeby doprawić cukrem. Przygotować polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu. Na talerzykach zaznaczyć czekoladą dowolne zamknięte kontury. Poczekać, aż czekolada zastygnie. Kontury wypełnić dowolnym sosem lub likierem miętowym. (Można też użyć gotowych sosów.) Na każdy sos wyłożyć po 1 kulce lodów. Ja użyłam Premium Malaga.

Tagi:

lody