Sposób przygotowania:
Lody
Śmietanę wlać do miski i ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka oddzielić od białek, ale białka zachować. Następnie, w oddzielnej misce ucierać cukier kryształ wraz z żółtkami, aż masa stanie się puszysta. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę. Ubitą śmietanę, masę żółtkową oraz pianę z białek delikatnie połączyć i dobrze wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą z nich włożyć do pojemnika (najlepiej plastykowy lub po lodach). Zrobić różne smaki: waniliowy - jedną część pozostawić bez dodatków; kakaowy - do jednej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać; bakaliowy - dodać bakalie lub czekoladę. Umieścić w zamrażarce i poczekać, aż lody się zamrożą.
Lody można mieszać z różnymi, ulubionymi dodatkami.
Lody można mieszać z różnymi, ulubionymi dodatkami.
ptysiu