Sposób przygotowania:
Lody biszkoptowe
Biszkopty wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować na okruszki. Odłożyć. Żółtka wbić do kubka, wsypać cukier. Utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę. Mleko zagotować w rondelku. 3 łyżki gorącego mleka wlać do żółtek, zmiksować. Wlać całość do mleka i dobrze ubić. Postawić z powrotem na gazie i podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Nie zagotować!
Następnie do masy wlać zimną śmietankę. Wymieszać. Wsypać przygotowane wcześniej biszkopty, wymieszać. Schłodzić. Wstawić do lodówki na noc.
Rano wlać masę do maszyny do lodów, kręcić około 30-35 minut. Podawać od razu jako miękkie lody lub przełożyć do szczelnej miski i zmrozić jeszcze przez 3-4 godziny by dało się formować gałki.
Następnie do masy wlać zimną śmietankę. Wymieszać. Wsypać przygotowane wcześniej biszkopty, wymieszać. Schłodzić. Wstawić do lodówki na noc.
Rano wlać masę do maszyny do lodów, kręcić około 30-35 minut. Podawać od razu jako miękkie lody lub przełożyć do szczelnej miski i zmrozić jeszcze przez 3-4 godziny by dało się formować gałki.
reanja
świetny przepis:)
Alex_M
dzięki :) częstuj się ;)