Sposób przygotowania:
Cynamonowe lody w pucharkach z suszonych jabłek
Jabłka myjemy, ścinamy górę (tworząc czapeczkę). Wydrążamy gniazda nasienne i miąższ, pozostawiając przy ściankach około 3 milimetrów grubości. Tak przygotowane jabłka wkładamy do suszarki na minimum noc. W zależności od gatunku jabłka suszenie może potrwać dłużej. Pucharki powinny być chrupiące. Z pozostałych składników przyrządzamy lody. Do rondelka wlewamy połowę naszego mleka. najlepsze będzie to 3,2%. Dodajemy laskę cynamonu oraz skórkę z małej cytryny. Warto wcześniej otrzeć na pomocą tarki lub noża wierzchnią warstwę cynamonu do mleka. Mleko podgrzewamy do zagotowania, po czym wyjmujemy laskę cynamonu i skórkę z cytryny. W czasie, kiedy mleko będzie się podgrzewało, ucieramy żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Dolewamy do niej drugą połowę mleka i mieszamy, po czym przelewamy do gotującego się mleka (już z wyciągniętą skórką cytrynową i cynamonem). Podgrzewamy, żeby wszystkie składniki się wymieszały, ale nie zagotowały. Studzimy naszą masę i przekładamy do foremki. Kiedy będzie już zimna wkładamy ją do zamrażarki. Za kilka godzin sprawdzamy, czy w lodach nie tworzą się kryształki lodu. Jeśli tak, to musimy nasze zamarzające lody zmiksować blenderem, wtedy będą puszyste. Zamarznięte już lody podajemy w naszych suszonych pucharkach. Są jadalne, więc cały deser zniknie.