Sposób przygotowania:
Wyśmienite lody bazyliowe
Listki bazylii dokładnie umyj i osusz, zblenduj na jednolitą masę z odrobiną mleka. Mleko, śmietankę, żółtka i cukier dokładnie wymieszaj i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Podgrzewaj przez ok. 10 minut. Następnie do mlecznej masy dodaj bazylię i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Masę na lody należy dobrze schłodzić. Zimną masę wlej do maszynki do lodów, lody kręć ok. 30-40 minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lody w razie potrzeby można dodatkowo domrozić. Jeśli nie posiadasz maszynki, lodową masę miksuj co 30 minut w czasie mrożenia.
Blog: Pora coś zjeść
Masę na lody należy dobrze schłodzić. Zimną masę wlej do maszynki do lodów, lody kręć ok. 30-40 minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lody w razie potrzeby można dodatkowo domrozić. Jeśli nie posiadasz maszynki, lodową masę miksuj co 30 minut w czasie mrożenia.
Blog: Pora coś zjeść
Magdalena88