Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Ciasto CHOCAPIC

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mocno czekoladowe,wilgotne i obłędne w smaku ciasto. Nie tylko dla wielbicieli czekolady. Każdy skusi się na kawałek takie ciasta.

Ciasto CHOCAPIC

Składniki:

Ciasto CHOCAPIC

Ciasto czekoladowo-budyniowe

  • 4 torebki budyniu czekoladowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 szkl. muszelek czekoladowych

Krem czekoladowy:

  • 25 dag twarogu mielonego
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto CHOCAPIC

Ciasto czekoladowo-budyniowe

Proszek budyniowy, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać olej ,jajka i wymieszać mikserem.

Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic(śr.21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać muszelkami
czekoladowymi i piec w temp. 170 stopni ok.20 min do suchego patyczka.

Krem czekoladowy:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,studzimy. Kremówkę wraz z cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce twarogu, czekoladę i cienkim strumieniem żelatynę, dokładnie mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki do stężenia.

Przełożenie ciasta:

Gotowym kremem czekoladowym przekładamy ciasto czekoladowe.

Przed podaniem schładzamy kilka godzin.