Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne domowe lody ze śmietany kremówki, mleka, żółtek i cukru pudru, z dodatkiem musu ze świeżych, obranych brzoskwiń...

Lody brzoskwiniowe

Składniki:

Lody brzoskwiniowe

 

Sposób przygotowania:

Lody brzoskwiniowe

Etap 1

Lody brzoskwiniowe
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem.

Etap 2

Lody brzoskwiniowe
Gorące mleko wymieszane z masą z żółtek i cukru pudru.

Mleko zagotować. Gorące mleko stopniowo wlewać do masy z żółtek i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas ubijając trzepaczką (nie dopuścić do zagotowania!). Masę ostudzić, mocno schłodzić w lodówce.

Etap 3

Lody brzoskwiniowe
Obrane pokrojone i zmiksowane blenderem brzoskwinie.

Brzoskwinie obrać, pokroić na mniejsze kawałki przy okazji usuwając pestki, zmiksować blenderem.

Etap 4

Lody brzoskwiniowe
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.

Śmietanę ubić na sztywno.

Etap 5

Lody brzoskwiniowe

Do bitej śmietany dodać masę z żółtkami i mus brzoskwiniowy, dokładnie wymieszać.

Etap 6

Lody brzoskwiniowe

Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 40 minut.

Etap 7

Lody brzoskwiniowe

Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika.

Etap 8

Lody brzoskwiniowe

Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.


Tagi:

lody