Sposób przygotowania:
Lody brzoskwiniowe
Brzoskwinie umyć, obrać i pozbawić pestek. Pokrojone w kostkę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Należy cały czas mieszać aż owoce zmiękną a sok choć trochę odparuje. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem i odstawić do ostudzenia. Połączyć ze spirytusem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka z dodatkiem łyżki cukru ubić na sztywną pianą. Do żółtek dodać resztę cukru i utrzeć na gładką masę. W oddzielnej misce na sztywno ubić kremówkę. Do żółtek dodawać po trochu musu brzoskwiniowego i śmietanki.
Całość cały czas mieszać i na koniec połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do plastikowego pudełka z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Aby lody były gładkie i puszyste należy je po pierwszych 30 minutach przemieszać. Czynność powtórzyć kilkakrotnie.
Deser należy spożyć w ciągu 2-3 dni.
Białka oddzielić od żółtek. Białka z dodatkiem łyżki cukru ubić na sztywną pianą. Do żółtek dodać resztę cukru i utrzeć na gładką masę. W oddzielnej misce na sztywno ubić kremówkę. Do żółtek dodawać po trochu musu brzoskwiniowego i śmietanki.
Całość cały czas mieszać i na koniec połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do plastikowego pudełka z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Aby lody były gładkie i puszyste należy je po pierwszych 30 minutach przemieszać. Czynność powtórzyć kilkakrotnie.
Deser należy spożyć w ciągu 2-3 dni.