Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lody brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne lody brzoskwiniowe. Smakują rewelacyjnie o każdej porze roku a latem doskonale chłodzą. Polecam.

Lody brzoskwiniowe

Składniki:

Lody brzoskwiniowe

brzoskwinie

  • Lody brzoskwiniowe.

 

  • 3 duże brzoskwinie
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • 4 jajka
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Lody brzoskwiniowe
Brzoskwinie umyć, obrać i pozbawić pestek. Pokrojone w kostkę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Należy cały czas mieszać aż owoce zmiękną a sok choć trochę odparuje. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem i odstawić do ostudzenia. Połączyć ze spirytusem.

Białka oddzielić od żółtek. Białka z dodatkiem łyżki cukru ubić na sztywną pianą. Do żółtek dodać resztę cukru i utrzeć na gładką masę. W oddzielnej misce na sztywno ubić kremówkę. Do żółtek dodawać po trochu musu brzoskwiniowego i śmietanki.

Całość cały czas mieszać i na koniec połączyć z ubitymi białkami. Masę przelać do plastikowego pudełka z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Aby lody były gładkie i puszyste należy je po pierwszych 30 minutach przemieszać. Czynność powtórzyć kilkakrotnie.

Deser należy spożyć w ciągu 2-3 dni.