Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne lody o smaku chałwy

Lody chałwowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody chałwowe

 

  • 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g chałwy waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Lody chałwowe
Mleko i śmietanę wlać do miski, zmiksować. Chałwę pokroić na drobne kawałki albo wkruszyć do miski. Dokładnie wymieszać. Wstawić całość do lodówki aby się schłodziło. Następnie należy masę przelać do maszyny do lodów i mieszać przez około 30 minut. po tym czasie lody można już jeść, ale jeśli chcemy aby nadawały się do nałożenia do wafelków, należy masę dodatkowo wstawić do zamrażarki. Wlewamy ja do pojemnika po lodach, mrozimy jeszcze 3-4 godziny. Mieszając widelcem co godzinę. po tym czasie lody powinny już być twarde na tyle, aby nabrać kulki.
Lody chałwowe
w misce zmiksować mleczko ze śmietanką i wkruszyć chałwę

Tagi:

lody