WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Muffinki z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne cytrynowe jogurtowe muffinki z dodatkiem świeżych wypestkowanych czereśni. Są wilgotne w środku.

Muffinki z czereśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki z czereśniami

 

  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
  • świeże czereśnie
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Muffinki z czereśniami

ETAP 1:

Jajko wybić do miski. Dodać jogurt naturalny, wlać olej i mleko. Lekko zmiksować mikserem do połączenia składników. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Składniki sypkie przesypać do mokrych. Dodać zapach cytrynowy i zmiksować. Foremki silikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Ponakładać do każdej papilotki po ok. 2 łyżki ciasta.

Do każdej muffinki powkładać po 3 wypestkowane świeże czereśnie. Przykryć każdą muffinkę jeszcze odrobiną ciasta.

Foremki wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Muffinki z czereśniami
Muffinki z czereśniami po wystudzeniu i wyjęciu z foremek
Muffinki z czereśniami
Muffinki z czereśniami w trakcie pieczenia w piekarniku
Muffinki z czereśniami
świeże czereśnie poutykane w surowe ciasto.
Muffinki z czereśniami
Surowe ciasto ponakładane do papilotek papierowych
Muffinki z czereśniami
Muffinka w środku