Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny, orzeźwiający sernik o cytrynowym smaku z truskawkowym środkiem. Cieszy oko i podniebienie.

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Tortownica 18cm

  • 500 g. truskawek
  • 1 galaretka przezroczysta o smaku truskawkowo-śmietankowym
  • 700 g. sera twarogowego z wiaderka
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku cytrynowym
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem
Galaretkę truskawkowo-śmietankową rozpuścić w 300 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Z truskawek usunąć szypułki, umyć, każdą przekroić na pół.

Parę truskawek pokroić w plasterki.

Przekrojone w pół truskawki ułożyć ciasno w małej miseczce wysokości tortownicy, zalać zimną galaretką.

Odstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.

Twaróg zmiksować z 750 ml galaretki.

Na dno tortownicy ułożyć biszkopty, wylać troszkę masy serowej, tak by tylko zakryła biszkopty.

Na środku ułożyć zastygnięte truskawki w galaretce, po bokach wylać resztę masy serowej.

Odstawić by lekko stężała,na serze ułożyć plastry truskawek, polać resztą pozostałej galaretki.

Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.