kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon truskawkowy w pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego, lekkiego deseru.

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą

Składniki:

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą

podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą
Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy truskawki z miodem i balsamico aż owoce puszczą sok i powstanie słodki, gęstawy sos (około 5 minut). Balsamico jest niewyczuwalne w smaku owoców, a świetnie podkreśla ich smak. Truskawki wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu.

Z puszki mleka kokosowego używamy tylko górnej warstwy gęstej śmietanki. Ubijamy ją ręcznym mikserem przez kilka minut do napowietrzenia i nakładamy na truskawki.

Opcjonalnie można użyć śmietanki bezpośrednio z puszki bez ubijania. 

Granola:

Wszystkie sypkie składniki granoli wymieszać. Miód wymieszać z olejem i cynamonem. Lekko podgrzać do połączenia składników. Składniki płynne połączyć z sypkimi i dokładnie wymieszać. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Opcjonalnie granolę możemy przygotować na patelni, smażyć kilka minut cały czas mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia i nakładamy na wierzch deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami.

Porada: Granolę możemy z podwójnej ilości i przechowywać w szczelnym słoiku.

Możemy użyć jej do deserów, jogurtów lub potraktować jako danie śniadaniowe serwowane z mlekiem.

Tagi:

deser