Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody grillowane w bananach z chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lody z grilla wydają się niemożliwe, a jednak...

Lody grillowane w bananach z chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody grillowane w bananach z chili

 

  • 4 banany
  • 100 ml lodów waniliowych
  • 1-2 szczypty chili
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • sos do lodów - wg uznania

Sposób przygotowania:

Lody grillowane w bananach z chili
Banany obrać ze skórki i lekko je wydrążyć w środku. Można to zrobić za pomocą małego nożyka. Listki mięty drobno posiekać. Banany oprószyć w środku chili i posypać posiekaną miętą, nadziać lodami, lekko docisnąć. Każdy banan zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Grill mocno rozgrzać, a ruszt umieścić na najniższym poziomie. Mocno zamrożone banany z lodami wyjąć z zamrażalnika, odwinąć z folii i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować bardzo krótko, ok. 2-3 minuty (czas zależy od wielkości bananów). Upieczone banany z lodami delikatnie zdjąć z grilla, ułożyć na talerzykach, polać dowolnym sosem do lodów (ja użyłam sosu o smaku ajerkoniaku) i od razu podawać.
Lody grillowane w bananach z chili
Wydrążone w środku obrane banany oprószone chili.
Lody grillowane w bananach z chili
Posiekana świeża mięta umieszczona w bananach.
Lody grillowane w bananach z chili
Wydrążone banany nadziane lodami waniliowymi.
Lody grillowane w bananach z chili
Zamrożone banany zlodami na mocno rozgrzanym grillu.

Tagi:

lody sosy lody