lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Lody jagodowo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

No kochani mamy sezon w pełni jagody,jagódki no kto ich nie lubi :) Zrobiłam lody jagodowe czekoladowe, pycha.

Lody jagodowo czekoladowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lody jagodowo czekoladowe

Składniki na około 2 L lodów:

  • 150 g cukru brzozowego
  • czekolada mleczna 200 g
  • 500 ml zimnego mleka 3,2%
  • 500 g jagód
  • 600 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Lody jagodowo czekoladowe

Wykonanie:

Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku.

Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko. Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający.

Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką. Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki.

Czynność powtarzamy trzykrotnie i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub same na talerzyku :)

Lody jagodowo czekoladowe
Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku.
Lody jagodowo czekoladowe
Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko.
Lody jagodowo czekoladowe
Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający.
Lody jagodowo czekoladowe
Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką.
Lody jagodowo czekoladowe
Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki.

Tagi:

lody deser