Sposób przygotowania:
Domowe lody bazyliowe
Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Pamiętajmy, aby jajka przed użyciem sparzyć wrzątkiem.
Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.
Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.
Magdalena88
Marika-