Domowe lody bazyliowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lato to czas kiedy na moim stole często goszczą domowe lody. Tym razem postanowiłam spróbować nietypowych smaków, czyli lodów z moją ulubioną bazylią. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, lody są bajeczne.

Domowe lody bazyliowe

Składniki:

Domowe lody bazyliowe

 

  • 3 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • 100 g drobnego cukru
  • 30 g świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Domowe lody bazyliowe
Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Pamiętajmy, aby jajka przed użyciem sparzyć wrzątkiem.

Żółtka ucieramy z cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.

Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.

Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.

Tagi:

lody