Sposób przygotowania:
Herbaciana panna cotta z sosem jagodowym
W kubku zalewamy 50 ml wody 2 łyżeczki herbaty i parzymy ją pod przykryciem około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy do rondelka. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko, dodajemy cukier brązowy i całość podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. W miseczce rozpuszczamy żelatynę zgodnie ze wskazówkami producenta. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do rondelka cały czas energicznie mieszamy śmietanowo-herbacianą masę tak aby nie powstały grudki. Masę przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa zastygła. Przygotowujemy sos: Na patelnie przekładamy jagody ( jeśli mamy mrożone to kilka zostawiamy do dekoracji ), wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę i cukier i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie sos powinien trochę się zredukować a jagody lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawiamy do smaku cukrem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny – sos powinien być słodki ale delikatnie kwaskowy. Panna cottę przekładamy na talerze ( aby łatwiej wyjąc panna cottę z miseczki można ją na parę sekund włożyć do gorącej wody ), polewamy sosem jagodowo-pomarańczowym i dekorujemy jagodami i skórką pomarańczową, serwujemy od razu.