edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lody kajmakowe z maszynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedne z pyszniejszych lodów, jakie ostatnio jadłam. „Wyszły” w błyskawicznym tempie, więc planuję zrobić powtórkę, tym razem z co najmniej poczwórnej ilości składników :)

Lody kajmakowe z maszynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody kajmakowe z maszynki

 

  • 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • około 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • Solone orzeszki ziemne do posypania

 

Sposób przygotowania:

Lody kajmakowe z maszynki
Masę kajmakową i śmietankę podgrzewać w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki dobrze się połączą. Wymieszać z mlekiem – jeśli jest zbyt słodkie, można dodać więcej mleka. Mieszankę dobrze schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszynki i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Orzeszki posiekać. Ukręcone lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki, lub podawać od razu posypane posiekanymi orzeszkami.
Lody kajmakowe z maszynki
Masę kajmakową i śmietankę podgrzewać w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki dobrze się połączą.
Lody kajmakowe z maszynki
Mieszankę przed wlaniem do maszynki dobrze schłodzić w lodówce.
Lody kajmakowe z maszynki
Mieszankę wlać do maszynki i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Lody kajmakowe z maszynki
Ukręcone lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki, lub podawać od razu.

Tagi:

lody