kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Lody marchewkowe z posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne lody marchewkowe z posypką z ciasta francuskiego. Lody są pyszne z lekką nutą pomarańczy. Polecam.

Lody marchewkowe z posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody marchewkowe z posypką

 

  • 160 gram pieczonej marchewki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 50 gram pieczonego ciasta francuskiego
  • 250 gram mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy ze skórką pomarańczową ( 15 gram )
  • 1 łyżka gęstego musu z dyni
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Lody marchewkowe z posypką
Upieczoną marchewkę wkładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy cukier i mieszamy, wlewamy śmietanę i blendujemy. Dosypujemy cukier waniliowy i mieszamy. Do mascarpone dodajemy partiami mus dyniowy i marchewkowy. Przygotowaną masę wkładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30 minut wyjmujemy i miksujemy ale najmniej 4 razy. Gdy miksujemy 3 raz dokładamy 1/2 upieczonego i pokruszonego ciasta francuskiego, mieszamy.
Lody mrożony najlepiej całą noc. Przed podaniem wyjmujemy 15 minut wcześniej z zamrażarki. Lody dekorujemy miętą i resztą pokruszonego ciasta.
Lody marchewkowe z posypką
Do musu marchewkowego wsypujemy cukier i mieszamy.
Lody marchewkowe z posypką
Do ubitego mascarpone dodajemy partiami mus marchewkowy i dyniowy.
Lody marchewkowe z posypką
Przygotowaną masę przekładamy do pojemnika.
Lody marchewkowe z posypką
Do lekko zamrożonych lodów wsypujemy pokruszone ciasto.