Sposób przygotowania:
Lody rabarbarowe z musem morelowym
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowany rabarbar przekładamy na cedzak i odsączamy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy serek naturalny, cukier puder i miksujemy przez krótki czas. Do masy dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Miksujemy co 30 minut najmniej 4 razy.
Po 5 godzinach lody są gotowe.
Mus morelowy:
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy morele, wsypujemy cukier i gotujemy, aż uzyskamy mus.
Lody kroimy w małe kwadraty i przekładamy na talerz i dekorujemy musem morelowym.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy serek naturalny, cukier puder i miksujemy przez krótki czas. Do masy dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Miksujemy co 30 minut najmniej 4 razy.
Po 5 godzinach lody są gotowe.
Mus morelowy:
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy morele, wsypujemy cukier i gotujemy, aż uzyskamy mus.
Lody kroimy w małe kwadraty i przekładamy na talerz i dekorujemy musem morelowym.