kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Lody rabarbarowe z musem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lody rabarbarowe z musem morelowym. Lody mają lekko kwaśny smak i świetnie smakują ze słodkim musem morelowym.

Lody rabarbarowe z musem morelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody rabarbarowe z musem morelowym

Na mus rabarbarowy

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Na lody

  • 200 mililitra śmietanki 30%
  • 2 łyżki twarożku naturalnego
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Mus morelowy

  • 5 moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Lody rabarbarowe z musem morelowym
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowany rabarbar przekładamy na cedzak i odsączamy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy serek naturalny, cukier puder i miksujemy przez krótki czas. Do masy dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Miksujemy co 30 minut najmniej 4 razy.

Po 5 godzinach lody są gotowe.

Mus morelowy:  

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy morele, wsypujemy cukier i gotujemy, aż uzyskamy mus.

Lody kroimy w małe kwadraty i przekładamy na talerz i dekorujemy musem morelowym.
Lody rabarbarowa z musem morelowym
Pokrojony rabarbar wkładamy do garnka i gotujemy
Lody rabarbarowa z musem morelowym
Ugotowany rabarbar przekładamy na cedzak
Lody rabarbarowa z musem morelowym
Do ubitej masy dodajemy ugotowany rabarbar
Lody rabarbarowa z musem morelowym
Masę lodową przekładamy do pojemnika i zamrażamy