Sposób przygotowania:
Lody miodowo-czekoladowe.
Czekoladę utrzeć na tarce z drobnymi oczkami i wsypać miksera z komorą,zalewając 200 l. śmietanki. Miksować z 10 min. oraz przelać do pojemnika na lody. To samo zrobić z pozostałą częścią śmietanki, którą zmiksować z kilkoma łyżkami miodu płynnego. Przelać do osobnego pojemnika na lody. Najpierw schłodzić zawartość dwóch pojemników w lodówce ok.1 godz., a później włożyć oba pojemniki do górnej szufladki w zamrażalniku na 3-4 godziny. Co jakiś czas zaglądać do zamrażalnika i przemieszać widelcem lub łyżką zawartość obu pojemników. Po upływie czasu wyjąć naczynia z lodami i gałkarką nabierać je do średnich pucharków, na przemian czekoladowe-straciatella ( o ile takie wyjdą) z miodowymi. Posypać przed podaniem deser lodowy kolorową posypką lub krokantem orzechowym własnej roboty.