marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody miodowo-czekoladowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Czekoladę startą zmiksować z 200 ml. śmietanki i przelać do pojemnika.Pozostałą śmietankę zmiksować z miodem i wlać do drugiego.Zamrażać 3h.

Lody miodowo-czekoladowe.

Składniki:

Lody miodowo-czekoladowe.

 

  • 400 ml.śmietanki 30%,
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 5-6 łyżek miodu, np.spadziowego lub kwiatowego,
  • kolorowa posypka do deserów lub krokant orzechowy.

 

Sposób przygotowania:

Lody miodowo-czekoladowe.
Czekoladę utrzeć na tarce z drobnymi oczkami i wsypać miksera z komorą,zalewając 200 l. śmietanki. Miksować z 10 min. oraz przelać do pojemnika na lody. To samo zrobić z pozostałą częścią śmietanki, którą zmiksować z kilkoma łyżkami miodu płynnego. Przelać do osobnego pojemnika na lody. Najpierw schłodzić zawartość dwóch pojemników w lodówce ok.1 godz., a później włożyć oba pojemniki do górnej szufladki w zamrażalniku na 3-4 godziny. Co jakiś czas zaglądać do zamrażalnika i przemieszać widelcem lub łyżką zawartość obu pojemników. Po upływie czasu wyjąć naczynia z lodami i gałkarką nabierać je do średnich pucharków, na przemian czekoladowe-straciatella ( o ile takie wyjdą) z miodowymi. Posypać przed podaniem deser lodowy kolorową posypką lub krokantem orzechowym własnej roboty.