Sposób przygotowania:
Lody morelowe z subtelną nutką lawendy
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i przekładamy je do rondelka. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki cukru brązowego i gałązkę lawendy i gotuje je około 15 minut. Ugotowane i miękkie morele przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Z żółtego i reszty brązowego cukru kręcimy kogel mogel. Kiedy masa będzie gotowa dodajemy do niej wystudzony mus z moreli i ubitą śmietanę – wszystko bardzo delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do plastikowego lub metalowego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godzinny. Co 30-45 minut masę należy wyjąc z zamrażalnika i wymieszać. Im częściej to zrobimy tym lody będą delikatniejsze.
Uwaga. Domowe lody są twardsze niż te sklepowe ponieważ nie zawierają spulchniaczy ale też szybciej się topią!
Przygotowaną masę przekładamy do plastikowego lub metalowego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godzinny. Co 30-45 minut masę należy wyjąc z zamrażalnika i wymieszać. Im częściej to zrobimy tym lody będą delikatniejsze.
Uwaga. Domowe lody są twardsze niż te sklepowe ponieważ nie zawierają spulchniaczy ale też szybciej się topią!