Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Lody morelowe z subtelną nutką lawendy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe lody są zdrowe, pyszne i przede wszystkim bez konserwantów, ja polecam Wam pyszne lody morelowe z delikatną nutką lawendy ; )

Lody morelowe z subtelną nutką lawendy

Składniki:

Lody morelowe z subtelną nutką lawendy

 

  • 8 szt. moreli
  • 1 gałązka lawendy
  • 1/5 szklanki wody
  • 2 łyżki + 2 łyżki cukru brązowego (jeśli lubimy słodkie lody dodajemy więcej cukru )
  • 1 i ¼ szklanki śmietany 30 %
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Lody morelowe z subtelną nutką lawendy
Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i przekładamy je do rondelka. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki cukru brązowego i gałązkę lawendy i gotuje je około 15 minut. Ugotowane i miękkie morele przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Z żółtego i reszty brązowego cukru kręcimy kogel mogel. Kiedy masa będzie gotowa dodajemy do niej wystudzony mus z moreli i ubitą śmietanę – wszystko bardzo delikatnie mieszamy.

Przygotowaną masę przekładamy do plastikowego lub metalowego zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godzinny. Co 30-45 minut masę należy wyjąc z zamrażalnika i wymieszać. Im częściej to zrobimy tym lody będą delikatniejsze.

Uwaga. Domowe lody są twardsze niż te sklepowe ponieważ nie zawierają spulchniaczy ale też szybciej się topią!

Tagi:

lody