małgosia7902

małgosia7902

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Lody owocowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dzieciaki przepadają za tymi lodami,jestem pewna ze nie ma w nich żadnej chemii

Lody owocowe

Składniki:

Lody owocowe

 

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 30 dag dowolnych owoców (maliny,truskawki,jagody a nawet banany)

Sposób przygotowania:

Lody owocowe
Jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę schłodzić i ubić. owoce umyć, osączyć, część odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować. Białka, śmietanę oraz zmiksowane owoce dodać do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszać, wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny, po czym wyjąć i wymieszać. Czynność powtarzać mniej więcej co 2 godziny jeszcze kilka razy, aż do całkowitego zamrożenia lodów.
Podawać w pucharkach polane dowolnym sokiem

Tagi:

jajko jajka lody