Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Lody pigwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pigwy obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w 2 dl wody.

Lody pigwowe

Składniki:

Lody pigwowe

 

  • 0,5 kg owoców pigwy
  • 15 dag cukru
  • 2 dl śmietanki
  • 1 żółtko
  • Wanilia

 

Sposób przygotowania:

Lody pigwowe
Wywar wlewamy do oddzielnego naczynia, a pigwy przecieramy przez sito. Wywar gotujemy z cukrem i wanilią, aż powstanie syrop. Wtedy dodajemy przetarte pigwy, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy śmietankę, mieszamy ją z żółtkiem, dodajemy do owoców, wlewamy do pojemników i zamrażamy.

Tagi:

lody