Sposób przygotowania:
Lody śmietankowe z wanilią
-Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszysty krem. -Zagotować mleko i ciepłe wlewać powoli do utartych żółtek. -Naczynie z mleczną mieszanką podgrzać /ciągle mieszając/ do momentu osiągnięcia temperatury wrzenia. -Zdjąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. -Do zimnej masy jajecznej dodać schłodzoną śmietankę i zmiksować do połączenia się składników. -Wlać do misy maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut /postępować w-g instrukcji/. -Gotowe lody można nałożyć do miseczek lub dla osiągnięcia głębszego zmrożenia przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na ok.2 godz. bez maszynki: Mieszankę przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Co 30-40 minut miksować i ponownie mrozić.Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż otrzymamy właściwą konsystencję lodów.
ajrinwu