Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Lody truskawkowo- bananowe z wanilią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, kremowe lody bez odrobiny śmietany

Lody truskawkowo- bananowe z wanilią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lody truskawkowo- bananowe z wanilią

 

  • ½ kg truskawek
  • 4 spore, dojrzałe banany
  • Łyżka cukru waniliowego
  • Łyżka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowo- bananowe z wanilią
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę blenderujemy i do pojemnika dokładamy umyte, obrane banany pokrojone na kawałki. Całość zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy za pomocą blendera i podajemy. Truskawki z bananami możemy też trzymać w zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem, żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zblenderowaniem z waniliowymi dodatkami.
Lody truskawkowo- bananowe z wanilią
Do zmiksowanych truskawek dodajemy banany pokrojone na kawałki
Lody truskawkowo- bananowe z wanilią
Całość miksujemy na gładką masę z waniliowymi dodatkami

Tagi:

lody