Sposób przygotowania:
Lody truskawkowo- bananowe z wanilią
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę blenderujemy i do pojemnika dokładamy umyte, obrane banany pokrojone na kawałki. Całość zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy za pomocą blendera i podajemy. Truskawki z bananami możemy też trzymać w zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem, żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zblenderowaniem z waniliowymi dodatkami.
Koper
Żaden inny owoc o podobnej konsystencji nie przychodzi mi do głowy, można oczywiście zrobić lody z dodatkiem gęstej śmietany, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, ale z przepisem nie pomogę, bo śmietankowych lodów jeszcze nigdy nie robiłam :-)
cris
Tit
cris
Można dać mniej bananów,może jakiś aromat ,jogurt kremowy,serek homogenizowany , a smak banana jest prawie niewyczuwalny.Banan nadaje lodom kremowej konsystencji./przepraszam Koper,że się wtrąciłam/
Tit