kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Lody z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i domowe lody z dodatkiem dużej ilości białej czekolady. Polecam na deser lub podwieczorek.

Lody z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Lody z białą czekoladą
Do garnka przelewamy mleko i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.

Garnek wstawiamy do zimnej wody i studzimy. 

W międzyczasie schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy po 1 łyżce roztopionej czekolady i mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy najlepiej całą noc.

Pojemnik z lodami wyjmujemy około 30 minut przed podaniem.
Lody z białą czekoladą
Połamaną czekoladę wkładamy do garnka z mlekiem.
Lody z białą czekoladą
Rozpuszczamy tak długo, aż oba składniki się połączą.
Lody z białą czekoladą
Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do ubitej śmietanki.
Lody z białą czekoladą
Masę lodową przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.