Sposób przygotowania:
Jagodzianki z kruszonką
1. Przygotować rozczyn do ciasta. Drożdże rozprowadzić z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i z ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać cukier waniliowy, łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.
3. Wymieszać masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
4. Zacząć przygotowywać kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miseczki i dodajemy posiekane masło i cukier, następnie rozcieramy palcami aż powstaną okruszki z ciasta.
5. Jagody opłukujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Opcjonalnie mieszamy z mąką ziemniaczaną lub cukrem.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy.
7. Rozwałkowane ciasto dzielimy na części tworząc równe prostokąty i układamy na nich jagody i dokładnie zlepiamy ich brzegi. Następnie jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ok. 20 min. do kolejnego wyrośnięcia.
8. Wierzch wyrośniętych jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika w 180 c około 20 min.
2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać cukier waniliowy, łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.
3. Wymieszać masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
4. Zacząć przygotowywać kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miseczki i dodajemy posiekane masło i cukier, następnie rozcieramy palcami aż powstaną okruszki z ciasta.
5. Jagody opłukujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Opcjonalnie mieszamy z mąką ziemniaczaną lub cukrem.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy.
7. Rozwałkowane ciasto dzielimy na części tworząc równe prostokąty i układamy na nich jagody i dokładnie zlepiamy ich brzegi. Następnie jagodzianki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ok. 20 min. do kolejnego wyrośnięcia.
8. Wierzch wyrośniętych jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika w 180 c około 20 min.