Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 245]

SUPERPRZEPIS

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki z budyniem śmietankowym i słodką brzoskwinią. Smakują wyśmienicie z kubkiem porannej kawy, mleka lub kakao.

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Ciasto:

Budyń:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5l. mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Ciasto:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Mąki, drożdże oraz cukier wymieszać razem.
Wbić jajko, wlać masło oraz mleko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na goz. do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Wsypać cukier oraz dodać masło , wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.

ETAP 3:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.
Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.
Wgłębienie wypełnić budyniem oraz kawałkami brzoskwiń.
Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.