Sposób przygotowania:
Lody morelowe z czekoladą
Dojrzałe morele dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Następnie owoce kroimy w niewielką kostkę wkładamy np. do woreczka równomiernie rozkładamy i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zamarznięcia.
Zamrożone owoce przekładamy do wysokiego naczynia ( najlepszy będzie blender kielichowy, którego ja niestety jeszcze nie mam). Dodajemy białą czekoladę i wlewamy mleko. Całość miksujemy.
Następnie masę wkładamy na około godzinę do zamrażarki, żeby się ścięła ( jeśli używamy blender kielichowy dodanie zwykłego mleka nie będzie konieczne, bo ona jest mocniejszy od zwykłego blendera i poradzi sobie z morelami i mlekiem skondensowanym). Przez tą godzinę lody mieszamy 2-3 razy żeby rozbić kryształki.
Gotowe lody nakładamy np. do rożków i od razu podajemy.
Zamrożone owoce przekładamy do wysokiego naczynia ( najlepszy będzie blender kielichowy, którego ja niestety jeszcze nie mam). Dodajemy białą czekoladę i wlewamy mleko. Całość miksujemy.
Następnie masę wkładamy na około godzinę do zamrażarki, żeby się ścięła ( jeśli używamy blender kielichowy dodanie zwykłego mleka nie będzie konieczne, bo ona jest mocniejszy od zwykłego blendera i poradzi sobie z morelami i mlekiem skondensowanym). Przez tą godzinę lody mieszamy 2-3 razy żeby rozbić kryształki.
Gotowe lody nakładamy np. do rożków i od razu podajemy.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :)
robaczek
misia5
Polecam :) Takie lody są pyszne o każdej porze roku :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :)
mocsłodkości
misia5
Ja już czekam na sezon na morele :)