Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lody podane z gotowanymi w maślanym sosie gruszkami. Prosty, pyszny deser, który zadowoli niejedno podniebienie:)

Lody z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z gruszkami

 

  • 2 twarde gruszki
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • ok. 500 ml lodów

Sposób przygotowania:

Lody z gruszkami
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek pokroić w plasterki. Masło i cukier przełożyć do garnka, rozpuścić. Wrzucić do tego kawałki gruszek. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Gruszki wyjąć z sosu, sos lekko odparować i przestudzić. Ciepłe gruszki rozłożyć do pucharków. Na gruszkach rozłożyć dowolne lody (użyłam lodów o smaku śmietankowo-toffi). Lody polać przygotowanym maślanym sosem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Lody z gruszkami
Obrane pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone gruszki.
Lody z gruszkami
Masło i cukier przełożone do garnka i roztapiane.
Lody z gruszkami
Półplasterki gruszek włożone do gotującego się maślanego sosu.
Lody z gruszkami
Podgotowane w sosie ciepłe gruszki rozłożone do pucharków.

Tagi:

lody lody