Sposób przygotowania:
Tarta karmelowa z gruszkami.
Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtka, śmietanę, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folia i włożyć na 45 minut do lodówki. W tym czasie obrać gruszki i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru w blaszce do pieczenia. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki owoców( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek). Na poukładane gruszki włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni. Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę…podawać jeszcze ciepłe z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną.
nathaliye
Weronka