rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia.

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową

Składniki:

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową

Trybowanie (luzowanie)

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową
Z kaczego udka wycinamy jedną, krótszą kość

Cienkim, ale dłuższym nożykiem nacinamy mięso i pozbywamy kości.

Posypujemy odrobiną pieprzu i soli, a następnie delikatnie rozbijamy część bez kości, najlepiej przez folię spożywczą.

Nadziewanie

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową
Opieczone delikatnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego

Pieprzem i solą doprawiamy mielone mięso i nadziewamy nim kacze udka. Formujemy i zwijamy nitką, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.

Tak przygotowane opiekamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok 4 minuty z każdej strony.

Żurawinę oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych i obrane ze skórek zalewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.

Następnie odparowujemy wino, a owoce miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczenie

Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinową
Kacze udka pieczemy w naczyniu żaroodpornym

Opieczone udka smarujemy sosem jabłkowo żurawinowym, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy rozmarynem i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C.

Po upływie połowy czasu udka możemy obrócić na drugą stronę i ponownie je posmarować.

Dodatki

By podkreślić smak udek, możemy je podać z cebulką, pokrojoną w piórka, lekko posoloną i usmażoną na margarynie lub maśle.

Tagi:

kaczka danie