Sposób przygotowania:
Faszerowane kacze udka z glazurą żurawinowąTrybowanie (luzowanie)
Cienkim, ale dłuższym nożykiem nacinamy mięso i pozbywamy kości.
Posypujemy odrobiną pieprzu i soli, a następnie delikatnie rozbijamy część bez kości, najlepiej przez folię spożywczą.
Nadziewanie
Pieprzem i solą doprawiamy mielone mięso i nadziewamy nim kacze udka. Formujemy i zwijamy nitką, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.
Tak przygotowane opiekamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok 4 minuty z każdej strony.
Żurawinę oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych i obrane ze skórek zalewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.
Następnie odparowujemy wino, a owoce miksujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie
Opieczone udka smarujemy sosem jabłkowo żurawinowym, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy rozmarynem i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Po upływie połowy czasu udka możemy obrócić na drugą stronę i ponownie je posmarować.
Dodatki
By podkreślić smak udek, możemy je podać z cebulką, pokrojoną w piórka, lekko posoloną i usmażoną na margarynie lub maśle.