Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z jagodamiETAP 1:
Ugotowane i zmielone ziemniaki przełożyć do miski. Wbić do nich jajko. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
Gotowe ciasto uformować w wałek o średnicy ok. 7cm. Pokroić go na równe plastry o grubości ok. 1,5cm.
Każdy plaster ciasta lekko rozpłaszczyć. Na środek wsypywać ok. 0,5 łyżeczki cukru i porcję jagód. Brzegi ciasta zlepić tworząc okrągłego knedla. Knedle odkładać na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotować wodę.
Na wrzątek wrzucić knedle. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.
Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cynamon i łyżkę cukru. Wymieszać. Polać knedle. Dodatkowo polać knedle serkiem waniliowym.