Sposób przygotowania:
Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: Do szklanki wlewamy olej, dodajemy ocet a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy: majeranek, tymianek, rozmaryn, lubczyk, czosnek, paprykę ostrą i słodką oraz chili. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Gotową marynatą polewamy mięso a następnie dokładnie nacieramy nią łopatkę. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na całą noc (miseczkę zaciągamy folią spożywczą) Następnego dnia mięso wyciągamy, formujemy w zgrabną kulkę i owijamy starannie nicią tak aby pieczeń utrzymała swój kształt podczas pieczenia. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C przez 1,5 godz. Sprawdzamy czy mięso nie jest twarde, jeśli tak to jeszcze chwilę pieczemy. (U mnie 1,5 godz w zupełności wystarczyło). Po ostudzeniu odwijamy nitkę i wstawiamy łopatkę do lodówki. Po kilku godzinach będzie się lepiej kroić. Wytopiony tłuszczyk przelewam do kubka i wstawiam do lodówki, gdy stężeje będzie fajny tłuszczyk z galaretką do smarowania chleba. Smacznego :)